Obecné trendy při používání mýdel
Pokud máte firmu, hotel, restauraci, nebo jiné gastronomické zařízení, tak jste jistě nejednou řešili otázku, jaké mýdlo nakupovat, abyste nezanedbali hygienu rukou vašich zákazníků nebo zaměstnanců a zároveň optimalizovali provozní náklady při nákupu hygienických prostředků.
U mnohých jsou stále velice oblíbená tekutá mýdla a pěnová mýdla pokládají spíše tak trochu za ošizená a tvrdí, že po umytí nemají pocit dostatečně umytých rukou. Přitom v tomto případě může být opak pravdou. Samozřejmě, že toto tvrzení je vždy pouze relativní, jelikož záleží především na kvalitě konkrétního mýdla.
Výhoda pěny z pohledu uživatele
Nicméně je empirickými testy dokázáno, že tekuté mýdlo je mnohdy v tak hustém skupenství, že část na ruce nanesené dávky zbytečně ukápne nevyužita do umyvadla. Naopak pěnové mýdlo bývá lépe naneseno na myté ruce a díky zpěněnému stavu již z dávkovače je výsledný mycí efekt účinnější. Také je známo, že tekuté mýdlo se lépe nanáší, když jsou ruce částečně zvlhčené, což ale zdaleka ne každý dodržuje.
Jak ušetříte?
Další nyní z pohledu nákupčího nezvratná výhoda pěnových mýdel tkví v tom, že jejich dlouhodobé používání je daleko úspornější, jelikož již zmíněná nanesená dávka bývá menší, než je tomu v případě mýdel tekutých. Tato úspora byla spočítána 3x až 5x výší v závislosti na druzích testovaných mýdel.
Dávkovače mýdel
Dávkovače tekutých a pěnových mýdel jsou rozlišné a nelze je používat universálně. Dávkovače se liší ve vnitřní konstrukci. Dávkovací ventil u zásobníku na pěnová mýdla dávkuje do trysky koncentrát mýdla společně se vzduchem, čímž se dosáhne pěnového efektu. Ceny těchto dávkovačů pěnových mýdel nejsou ale obvykle výší než ceny běžných dávkovačů.